Syksyinen Sysmä ja ensimmäisen version arvoitus

img_6528.jpeg

Päivää ennen residenssiä näin elokuvan nimeltä Tyhjiö (Aleksi Salmenperä, 2018), jossa kirjailija Eero Kaila (Tommi Korpela) potee writer’s blockia eikä saa romaaniaan kirjoitettua. Ei varsin ihanteelliset saateajatukset residenssiajalle, jolloin tarkoitukseni oli saada käsikirjoitukseni ensimmäinen versio valmiiksi.

Syksyinen Sysmä vastaanotti minut valollaan ja väreillään. Miellyttävä hiljaisuus ja rauhallisuus ympäröi kylää sekä sen ihmisiä. Kiireettömyys katosi Koiviston Auton kaartaessa matkahuollon pihalta.

Huoli aivojumista osottautui kuitenkin turhaksi. Kailan sijaan oma käsikirjoitukseni sai residenssiaikana lihaa luiden ympärille ja oma kertojaääneni vahvistui. Tarina alkoi muotoutua ja löytää uomansa niin kerronnalisesti kuin temaattisestikin.

Villa Sarkian kirjahyllyistä löytyi ajatuksia muilta upeilta kirjoittajilta. Mm. Aila Meriluoto, Heli Laaksonen ja Mirkka Rekola tarjosivat säkeisiin puettuja ajatuksia ja mielikuvia, joista ammentaa omaan tekstiini.

img_6612.jpeg

Vaikka Villa Sarkia sijaitsee Sysmän keskustassa, luonto on jatkuvasti läsnä. Aamuisilla kävelyillä sumu verhosi kuulaana metsäteitä, illalla pimeys laskeutui niin hienovaraisesti, että silmät ehtivät tottua valon puutteeseen.

Tutustuin residenssiaikana myös moniin lahjakkaisiin kirjoittajiin monelta eri alalta. Keskustelimme taiteesta, työstä ja elämästä yleensä. Hedelmälliset keskustelut saivat minut miettimään omaa ammatillista identiteettiäni uudella tavalla sekä pohtimaan enemmän taiteen ja viihteen rajapintaa.

Kliseisesti urheilutermein voisi sanoa, että sain sen, minkä tulin Villa Sarkiaan hakemaankin. Tarkoitukseni oli kirjoittaa ensimmäinen versio, ja myös sellaisen kanssa palaan Helsinkiin. Ensimmäinen versio on tässä ottelussa kultaa.

Teksti ja kuvat: Mariia Kukkakorpi

One thought on “Syksyinen Sysmä ja ensimmäisen version arvoitus

  1. Pingback: Taiteilijaresidenssissä – vinkit onnistuneeseen työskentelyjaksoon – Epilogi – Jälkisanat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s